top of page
VILKA BESVÄR BEHANDLAR EN NAPRAPAT?

Verksamhetsområdet naprapati innefattar att förebygga, utreda och behandla funktionsrubbningar och smärttillstånd i rörelse- och stödjeorganen.


När samspelet mellan muskler, leder och nervsystem inte fungerar optimalt uppstår smärta. Exempel på vanliga smärttillstånd, som med gott resultat behandlas av naprapater är nackspärr, spänningshuvudvärk, tennisarmbåge, musarm samt skulder-, axel-, ländryggs-, ischias-, knä-, hälsene- och käkledsbesvär.


Naprapatens professionella omhändertagande, baserat på helhetssyn och en brett upplagd behandling, ger en effektiv smärtlindring för patienten. Därigenom möjliggörs en snabbare återgång till arbetslivet efter sjukskrivning, vilket i sin tur gör naprapati intressant även ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

UNDERSÖKNING

Samtliga behandlingar föregås av en grundlig undersökning av kroppens leder och muskler samt även allmänt hälsotillstånd. Dessa undersökningar är grunden för efterföljande behandling.

MANIPULATION

En teknik där man med olika behandlingsgrepp normaliserar rörligheten och funktionen i leder. Här använder naprapaten mycket specifika handgrepp som utförs med hög hastighet, litet rörelseutslag och med så lite kraft som möjligt.

MOBILISERING

Vid mobiliseringen tas mycket specifika och lednära handgrepp som sedan utförs långsamt till skillnad från manipulationen. Även mobiliseringen används för att normalisera ledrörligheten och återfå funktionen.

TRIGGERPUNKTSBEHANDLING

Används för att minska lokal smärta, men även smärtutstrålning. De spända muskelsträngarna behandlas med flera olika metoder där muskeltöjning är en gemensam komponent.

MUSKELTÖJNING

Muskeltöjning (stretching) används för att minska muskelspänning och normalisera rörlighet och funktion.

MASSAGE

Massage av muskler och bindväv används för att mjuka upp vävnaden, minska muskelspänning samt öka cirkulationen. Dessa effekter gör massagen mycket effektiv i smärtlindrande syfte.

TRÄNINGSRÅD

Naprapaten ger ofta träningsråd. Här ställs alltid patientens styrka i relation till rörligheten och övningarna kan bestå av såväl muskeltöjning som specifik eller allmän styrke- och konditionsträning.

ERGONOMI

Råd om ergonomi och hur patienten skall klara sitt vardagliga liv är andra viktiga delar som diskuteras. Naprapaten har god kunskap i att göra arbetsplatsanalyser och i att åtgärda eventuella problem.

FYSIKALISKA HJÄLPMEDEL

Olika fysikaliska hjälpmedel som strömbehandling (TNS) eller diagnostiskt ultraljud kan användas som komplement i behandlingen. Inom till exempel idrottsskadebehandlingen, som är ett viktigt område för naprapater, är dessa metoder viktiga.

Mphi_high.jpg
LASER

Laserterapi är en metod för att behandla smärttillstånd och besvär i rörelseapparaten, alltså muskler, senor och leder. Till skillnad från många andra behandlingsmetoder kan laserbehandling med fördel användas vid akuta skador, inflammation och svullnader. Terapeutisk laser är smärtfri, ger få biverkningar och främjar läkning och återhämtning genom att sätta igång kroppens egna naturliga självläkningsprocesser. Laser används för att behandla bland annat: artrit (ledinflammation), artros, bursit (slemsäcksinflammation), cervikal brachialgi, ödem eller ledsmärta.

STÖTVÅGSBEHANDLING

Stötvågsbehandling har bevisats effektiv mot smärttillstånd i kroppens leder.
 En applikator genererar genom tryckluft stötvågor in mot centrum av smärtan. Kroppens läkningssystem sätts igång på nytt med nyorganisering av nervändar och frisättning av kroppseget morfin. 
Stötvågsbehandling, även kallad shockwave, är ofta den sista utvägen för patienter som testat allt och inte blivit bra. Forskningen visar på resultat där 95% är bra eller mycket bättre på endast 3 behandlingar.


 

Behandlingstillstånd som visat sig ge oerhört bra resultat:
// Axelsmärta // Kalkaxel // Tennisarmbåge // Golfarmbåge // Hopparknä // Hälseneinflammation // Benhinneinflammation // Hälsporre // Plantarfaschiit // Löparknä // Trokanterit (smärta utsida höft) //Ljumskfästessmärta

Stötvågsbehandling
Frågor & svar

Vanliga frågor & svar

Vad kostar det?

Det kostar fr. 700:- per besök.

Kan jag avboka min bokade tid?

Ej avbokad tid senast 8 timmar innan behandling debiteras hela kostnaden.

Hur lång tid tar en behandling?

En behandling tar 30-40 min. Vid först besöket tar terapeuten vanligtvis lite längre tid till en grundlig anamnes; patientens egna sjukdomsberättelse samt tillhörande undersökning. 

Hur går behandlingen till?

Naprapaten arbetar främst med händerna och använder sig av flera manuella behandlingstekniker. Ofta kombineras manipulation och mobilisering av lederna med massage och stretching av musklerna. Andra hjälpmedel är elektromedicin eller stötvågsbehandling.

Känner man smärta?

Cirka 50 % upplever en ömhet/ träningsvärks-känsla just efter behandlingen, detta är ju ändå helt logiskt eftersom det är mjukdelar som sträcks ut. Manipulation ska alltid utföras i smärtfri riktning.

Hur ofta/många gånger behöver jag gå?

95% känner förbättring av första behandlingen. Undersökningar visar att det krävs i genomsnitt 3 behandlingar per besöksorsak. Det är dock viktigt att poängtera att beroende på besöksorsak kan antalet besök variera mycket.

Varför är ni ej anslutna till försäkringskassan?

Det finns idag landstingsfinansierad naprapati i 12 av 21 landsting. Svenska naprapatförbundet arbetar hårt med att förbättra den siffran ur ett patientperspektiv då det sannolikt finns många som inte har möjlighet att besöka privata vårdgivare.

Fler frågor?

Ta gärna kontakt med oss så svarar vi på dina funderingar.

info@ryggnackspecialisten.se

Tel: 063-10 10 41

Tack för ditt meddelande!

bottom of page